10 december 2024 - Geschreven door Lieke
Als je gaat scheiden, is de vraag "waar ga ik wonen?" waarschijnlijk een van je grootste zorgen. Gelukkig zorgt de wet ervoor dat je niet zomaar op straat belandt. In deze blog ontdek je wie recht heeft op de huurwoning na een scheiding en hoe je urgentie kunt aanvragen voor een sociale huurwoning.
Bij scheiding hebben beide echtgenoten gelijke rechten op de huurwoning, ongeacht wie het huurcontract tekende, er eerst woonde of wat de verhuurder wil. De rechter beslist vaak op basis van belangen, zoals kinderzorg. Dit geldt voor alle huwelijksvormen en geregistreerd partnerschap. De vertrekkende partij meldt de verhuizing binnen 5 dagen bij de gemeente met legitimatie en huurcontract.
Wanneer beide ex-partners aanspraak maken op de huurwoning, bepaalt de rechter wie recht heeft op de huurwoning. Er wordt in dit geval rekening gehouden met de volgende belangen:
Het vinden van een sociale huurwoning in Nederland duur doorgaans jaren. In meer dan een kwart van de gemeenten moet je minimaal 7 jaar wachten op een sociale huurwoning. Wanneer je na of tijdens je scheiding op zoek gaat naar een nieuwe huurwoning, kun je een urgentie verklaring aanvragen.
Een urgentieverklaring is een officiële verklaring waarmee je voorrang krijgt bij het vinden van een sociale huurwoning. Dit wordt toegekend in noodsituaties, zoals medische problemen, scheiding met kinderen, of woningverlies door sloop of als je geen andere woonopties hebt. Regels verschillen per gemeente.
💡Tip: Voldoe je niet aan alle voorwaarden voor een urgentieverklaring of wil je snel een huurwoning vinden? Schrijf je gratis in bij Huizenvinder en ontvang dagelijks woningalerts in je inbox. Zo blijf je op de hoogte en bespaar je tijd bij het zoeken!
Als je gaat scheiden, heb je soms recht op een sociale huurwoning. In deze gevallen kun je een urgentieverklaring aanvragen voor een sociale huurwoning:
Daarnaast gelden vaak algemene voorwaarden zoals:
Per gemeente verschillen de voorwaarden waarbinnen urgentie voor een sociale huurwoning aangevraagd kan worden na een scheiding. Dit zijn de voorwaarden in de grootste gemeenten:
👀Lees ook: Welke documenten heb ik nodig voor een huurwoning?
Stappen om een urgentieverklaring aan te vragen:
De kosten voor het aanvragen van een urgentieverklaring variëren per gemeente en liggen in 2024 doorgaans tussen de €35 en €90. Sommige gemeenten bieden de aanvraag gratis aan, terwijl anderen hogere tarieven hanteren. Commerciële bureaus kunnen de aanvraag ook verzorgen, maar rekenen vaak aanzienlijk meer dan de gemeentelijke tarieven. Het is daarom meestal voordeliger om de aanvraag direct bij je gemeente in te dienen.
💡Tip: Voldoe je niet aan alle voorwaarden voor een urgentieverklaring of wil je snel een huurwoning vinden? Schrijf je gratis in bij Huizenvinder en ontvang dagelijks woningalerts in je inbox. Zo blijf je op de hoogte en bespaar je tijd bij het zoeken!
Birdnesting is een co-ouderschapsvorm waarbij kinderen in het ouderlijk huis blijven en ouders afwisselen van woning. Deze vorm van co-ouderschap komt steeds vaker voor. Dit model is bedoeld om stabiliteit te bieden aan kinderen. Het vereist duidelijke afspraken over huisgebruik, onderhoud en kosten.
Na een scheiding kun je een huurwoning zoeken door je in te schrijven bij woningcorporaties of via commerciële verhuurders. Heb je urgente nood, bijvoorbeeld met kinderen, dan kun je een urgentieverklaring aanvragen bij de gemeente. Tijdelijke huisvesting of particulier huren kan een snelle oplossing bieden.
Je kunt een sociale huurwoning huren zonder officieel gescheiden te zijn. Inschrijven bij een woningcorporatie of reageren op een woning kan direct, mits je aan de voorwaarden voldoet. Een scheiding hoeft niet afgerond te zijn om een zelfstandige woonruimte te betrekken.
Je partner kan je niet zomaar op straat zetten, ook niet bij een scheiding. Bij huwelijk of samenwonen heb je altijd huurrecht. Alleen een rechter bepaalt wie mag blijven wonen. Verlaat je partner de woning, dan blijft jouw verblijfsrecht gelden tot er een officiële regeling is.
Lieke is dagelijks in contact met huurders en verhuurders binnen de woningmarkt sector. Dagelijks onderzoekt ze verschillende vraagstukken die klanten van Kamer.nl helpen binnen verschillende aspecten binnen de woning markt. Inmiddels is Huizenvinder.nl één van de grootste aanbieders in Nederland binnen het verhuren van huizen. Heb je een vraag voor Lieke? Neem dan vooral contact op via het contactformulier!