Huurprijs & Puntensysteem
Het puntensysteem voor huurwoningen, ook wel het woningwaarderingsstelsel (WWS) genoemd, is een objectief beoordelingsmechanisme dat in Nederland wordt gebruikt om de maximale huurprijs van sociale huurwoningen te bepalen. Elke woning krijgt punten toegekend op basis van verschillende kwaliteitsaspecten zoals oppervlakte, isolatie, voorzieningen, energielabel en WOZ-waarde, waarbij het totale puntenaantal direct vertaald wordt naar een maximaal toegestane huurprijs die verhuurders mogen vragen. Dit systeem beschermt huurders tegen te hoge huurprijzen in de gereguleerde sector, waarbij woningen met minder dan 143 punten (prijspeil 2025) onder de sociale huur vallen, tussen de 143 en 186 punten in de middenhuur en bij 187 of meer in de vrije sector terechtkomen, terwijl het voor woningzoekenden belangrijk is te weten dat een hoger puntenaantal vaak resulteert in een langere wachttijd vanwege de hogere vraag naar kwalitatief betere woningen binnen het sociale huursegment.
In het Nederlandse woningwaarderingsstelsel (WWS) worden verschillende woningtypes onderscheiden die elk een eigen puntentelling kunnen hebben. Het systeem maakt primair onderscheid tussen zelfstandige woningen (met eigen toegang, keuken en toilet) en onzelfstandige woonruimtes zoals kamers met gedeelde voorzieningen. Ook wordt er rekening gehouden met monumentale status, wat extra punten kan opleveren vanwege de culturele waarde, terwijl nieuwbouwwoningen vaak punten scoren op energetische kwaliteit en moderne voorzieningen, wat resulteert in verschillende maximale huurprijzen per woningtype binnen het systeem.
Kom meer te weten over het puntensysteem voor de verschillende woningtypes in onze uitleg:
Puntensysteem zelfstandige woonruimtes Puntensysteem onzelfstandige woonruimtes (kamers)Punten bepalen de maximale huurprijs. De volgende factoren tellen mee:
Het puntensysteem zorgt voor eerlijke, transparante en betaalbare huurprijzen in de gereguleerde sector.
Een zelfstandige woonruimte heeft eigen toegang én eigen voorzieningen zoals keuken, toilet en badkamer. Bij een onzelfstandige woonruimte worden deze voorzieningen gedeeld met anderen, zoals in een studentenhuis. Alleen zelfstandige woningen komen in aanmerking voor huurtoeslag en krijgen meestal meer punten in het woningwaarderingsstelsel.
Het aantal punten van een woning wordt bepaald aan de hand van vaste criteria zoals woonoppervlakte, voorzieningen, WOZ-waarde en energielabel. Via de huurprijscheck van de Huurcommissie kun je eenvoudig berekenen hoeveel punten jouw woning heeft en wat de maximale huurprijs mag zijn.
Als je het niet eens bent met het aantal punten of de huurprijs, kun je een toetsingsverzoek indienen bij de Huurcommissie. Dit kan tot zes maanden na het ingaan van het huurcontract. De Huurcommissie beoordeelt dan of de huurprijs past bij het aantal punten van de woning.