Voor een 'oprotpremie' zijn geen wettelijke regels of richtlijnen. Huurder en verhuurder moeten samen bepalen wat redelijk is. Om toch wat houvast te geven kun je het volgende aanhouden:
- Verhuizen kost al gauw zo'n 400 euro. Je wilt waarschijnlijk wel wat schilderen, nieuwe vloerbedekking leggen, je luxaflex op maat laten zagen, en ook is het maar de vraag of je al je meubilair mee kunt nemen of dat je dat ook nieuw moet kopen. Heb je zo veel huisraad dat je dat per auto of busje moet vervoeren, dan wordt de hele zaak nog duurder.
- Als je op korte termijn andere woonruimte moet zoeken, en je wilt iets van dezelfde kwaliteit, dan zal dat waarschijnlijk duurder zijn dan waar je nu woont. Wat je dan kunt doen is het bedrag dat je aan extra huur zou moeten betalen vermenigvuldigen met de tijd die je nog van plan was in je huidige kamer / huis te blijven wonen.
Voorbeeld: je huurt nu een kamer in de binnenstad voor 200 euro per maand. Je hebt gezien dat als je zo'n zelfde soort kamer op een even mooie plek per direct kan huren voor 275 euro per maand. Je verwacht nog 2 jaar bezig te zijn met je studie. Je kunt in dit geval, naast de verhuiskosten, 75,- euro x 24 maanden = 1800 euro van de verhuurden vragen ter compensatie van de hogere huur.
Let op: het bovenstaande is slechts een voorbeeld. Zoals gezegd zijn er geen officiële richtlijnen voor dit soort situaties. Huurder en verhuurder zijn volledig vrij om te bepalen wat redelijk is.